Fitxa d'activitat

Dones i física

Data
03/03/2020 - 30/03/2020
Hora
08:00
Localització
Facultat de Ciències i Tecnologia (UVic-UCC)
Carrer de la Laura, 13
08500 Vic
Descripció

Quin és el paper de les dones en la història de la física? Quines són les seves aportacions? Quin camí han seguit per poder-hi participar? L’exposició «Dones i física» fa un petit recorregut per les vivències, les aportacions científiques i els símbols que representen algunes de les dones que, havent viscut en el passat, formen part de la història de la física d’avui dia.

Entre les 13 dones que integren aquesta mostra trobem figures com Hipàtia, la mestra de l’Esola d’Alexandria que ha esdevingut mite de la ciència, passant per la multifacètica i influent abadessa del segle XII, Hildegarda de Bingen, sense oblidar la gran Marie Curie, però reivindicant també el treball poc reconegut d’investigadores com la discreta Henrietta Leavitt, que dedueix experimentalment la relació període-lluminositat de les Cefeides però que no està autoritzada a firmar els articles dels seus treballs, o Cecilia Payne, que es veu obligada a suggerir un error en la seva tesi quan conclou que l’hidrogen és el principal component de les estrelles, tot i que més tard aconseguirà formar part de la gran ciència de Harvard.

Dins «Dones i física» també hi és present el conflicte de l’era atòmica per mitjà d’una Irène Joliot-Curie que amaga els treballs que ha realitzat en reactors nuclears als nazis i es fa membre d’organitzacions pacifistes per al desarmament nuclear, o Lise Meitner, que dóna explicació a la fissió nuclear i rebutja participar en el projecte Manhattan, on sí que treballa Chien Shiung Wu, la física experimental que mostra la violació de la llei de conservació de la paritat en les desintegracions beta, o la premi Nobel Maria Goeppert-Mayer. La gran teòrica Emmy Noether, la discutida inventora Hedy Lamarr, la mare de la matèria fosca, Vera Rubin, o la reina de la física del carboni, Mildred Dresselhaus acaben de completar aquesta exposició.

Una exposició que posar en valor els treballs desenvolupats per les dones en la física i d’encoratjar a totes les investigadores d’avui dia i a les que ho seran en un futur.

L’exposició ha estat elaborada per la Societat Catalana de Física, filial de l’Institut d’Estudis Catalans en col·laboració amb l’Institut de Ciències del Cosmos, ICCUB, i la Facultat de Física de la UB.

Imprimeix Imprimeix
Map Unavailable
Comparteix l'article