Fitxa d'activitat

professorsiciencia_isglobal_citisense_2

Epidemiologia ambiental

Data
22/02/2017
Hora
16:00
Localització
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Carrer del Dr. Aiguader, 88,
08003 Barcelona
Descripció

Inici del curs “Epidemiologia ambiental i recursos per treballar a l’aula la contaminació atmosfèrica”, adreçat al professorat dins del programa Professors i Ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Vols saber què és l’epidemiologia ambiental? Com podem estudiar com la contaminació atmosfèrica afecta a la salut de la població? Com podries implementar el seu coneixement a l’aula? Apunta’t al curs d’Epidemiologia ambiental i recursos per treballar a l’aula la contaminació atmosfèrica que es portarà a terme a l’Institut de Salut Global (ISGlobal) dins la 12ª edició de Professors i ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

Saber si el mercuri és tòxic per a la salut o si el fum dels cotxes augmenta el risc de patir un atac de cor ho  podem arribar a conèixer mitjançant una investigació al laboratori, el que es coneix com toxicologia, o mitjançant estudis en poblacions humanes o epidemiologia. Per tant, l’epidemiologia estudia la distribució de les malalties en les poblacions i els factors que les determinen. I l’epidemiologia ambiental es dedica a l’estudi de com els factors ambientals (físics, químics o biològics) afecten la salut de les poblacions.

Curs teòric i pràctic

Aquest curs sobre contaminació atmosfèrica i implicacions en la salut compta amb una part teòrica però sobretot molta pràctica a través de:

 • pràctiques de mesures de partícules contaminants al voltant del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)- (platja, carrers amb poc trànsit i molt trànsit, etc)
 • treball amb una base de dades (BBDD), que crearem per a l’ocasió sobre contaminació atmosfèrica i salut: podreu aprendre els fonaments de l’epidemiologia ambiental més actuals i us podreu baixar la base de dades als vostres portàtils per treballar els casos i tindreu el material per poder fer les activitats a classe.
 • joc Play and Decide, joc pilot desenvolupant a ISGlobal
 • joc de rol on els participants adoptaran el rol d’investigador, polític o ciutadà per decidir sobre una problemàtica ambiental
 • Obsequi d’un kit que us podreu endur a l’institut
Objectius del curs
 • Augmentar el coneixement en temes d’epidemiologia ambiental entre el professorat i l’alumnat.
 • Crear interès per futurs investigadors en recerca biomèdica i/o epidemiològica.
Continguts

La contaminació atmosfèrica té molts efectes en la salut de les persones a curt i a llarg termini. La contaminació atmosfèrica urbana, procedent majoritàriament del trànsit rodat, augmenta el risc de patir malalties respiratòries cròniques, com el càncer de pulmó, i agudes, com la pneumònia, i les malalties cardiovasculars.

Afecta totes les persones tant sanes com malaltes, joves com vells. La nostra salut depèn de molts factors: els factors personals (edat, sexe, els factors hereditaris i socioeconòmics), els estils de vida (la dieta, l’activitat física, la conciliació laboral i personal, etc.), la comunitat i l’economia local (ingressos, inversions,…), quines activitats fem (en què treballem, com ens desplacem, on vivim,…), el nostre entorn construït (els espais públics, la xarxa viària, etc.) i l’entorn natural (els espais verds propers, etc.).

 • Part teòrica (2h). Introducció a l’epidemiologia ambiental
 • Part pràctica (6h):
  • Mesura de la contaminació amb aparells, dispositius mòbils i apps.
  • Treball pràctic amb BBDD de contaminació de l’aire i salut
  • Play and Decide part I: joc de rol sobre contaminació i salut.
  • Play and Decide part II: joc de cartes sobre condicionants ambientals
  • Comunicació del risc.
 • Conclusions finals

La part pràctica de sis hores inclou diferents activitats que poden fer a l’aula com el “Play and Decide”, on els participants adopten el rol d’investigador, polític o ciutadà per decidir sobre una problemàtica ambiental o un joc de rol sobre condicionants ambientals desenvolupat per ISGlobal i pràctiques de mesures de contaminació al voltant del PRBB (platja, carrer amb poc tràfic, carrers amb molt tràfic, etc),on es mesura la contaminació atmosfèrica, així com una BBDD creada per a l’ocasió per veure la relació entre la contaminació de l’aire i la salut.

 

Perfil del professorat

S’adreça a professorat de Biologia i Física de 1r-2n ESO, Treball de síntesi, 3r-4t ESO, Treball de recerca, 1r i 2n Batxillerat.

Aplicabilitat a l’aula

Tots els jocs i materials es podran traslladar a l’aula:

 • “Play and Decide”
 • el joc de cartes
 • treball amb la BBDD sobre contaminació i salut.
Valors afegits
 • Possibilitat de fer visita (gratuïta) al centre amb un grup d’alumnes durant el curs escolar. Inscripcions a través d’Escolab
 • Obsequi d’un kit que els professors es podran emportar a l’escola
 • Assessorament al professorat durant l’any en curs
Material que cal portar

Ordinador portàtil i els seus correponents cables (carregador i cable USB). Es recomana porta-lo amb la bateria carregada

ISGlobal

L’Institut de Salut Global de Barcelona consolida un node d’excel·lència basat en la recerca que té el seu origen en els àmbits hospitalari (Hospital Clínic i Parc de Salut Mar), acadèmic (Universitat de Barcelona i Universitat Pompeu Fabra) i que en el camp de la salut global acumula més de 30 anys d’experiència.  Recentment ha integrat el Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL), una institució amb deu anys d’excel·lècia en la promoció i el desenvolupament de recerca epidemiològica avançada sobre els factors ambientals que afecten la salut humana.

Dates i horari del curs

Se celebrarà el 22 de febrer i l’1 de març de 2017, de 16 a 20h a Barcelona. Cal assistir a totes dues sessions per tal d’obtenir el certificat acreditatiu.

Més informació i inscripcions
 Imatge: ISGlobal / Fundació Catalunya-La Pedrera
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article