Fitxa d'activitat

Imatge d'un diari amb informació científica i un ordinador

PerCientEx, periodisme científic d’excel·lència

Data
26/11/2016
Hora
16:30
Localització
CosmoCaixa
Isaac Newton, 26
08022 Barcelona
Descripció

Presentació dels resultats del projecte “Excelencia e Inovación en el Periodismo Científico en España (PerCientEx)”, i conferència a càrrec de James Randerson, exeditor científic de The Guardian.

El projecte s’ha dut a terme per detectar bones pràctiques en periodisme científic, impulsat per l’Associació Catalana de Comunicació Científica amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa” i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). Aquesta iniciativa ha permès elaborar, per primera vegada, una base de dades d’exemples de bones pràctiques en periodisme científic, tecnològic de salut i medi ambient a la premsa digital espanyola.

Els resultats d’aquest treball es presentaran el proper dissabte 26 de novembre en una jornada que se celebrarà a CosmoCaixa i que comptarà amb la participació d’alguns dels autors i autores dels articles seleccionats i dels lectors i lectores voluntaris que han participat en la selecció dels treballs periodístics. El conferenciant serà James Randerson, ex editor científic de The Guardian fins fa uns mesos i un periodista reconegut en favor de la qualitat dels treballs en aquesta especialitat.

Durant la jornada s’explicarà la metodologia emprada per a la selecció, els resultats obtinguts, i es discutirà la qualitat del periodisme científic als mitjans digitals de l’estat espanyol. En aquesta primera edició de PerCientEx s’han assolit algunes fites com l’elevada participació de lectors i lectores voluntaris i la gran diversitat de treballs que encaixen amb els criteris d’excel·lència establerts pel projecte; molt per sobre de les expectatives pessimistes induïdes per la bibliografia existent.

Programa
 • 16:30. Presentació.
  • Jordi Portabella, Director de l’Àrea de Recerca i Coneixement de la Fundació Bancària “la Caixa”.
  • Cristina Ribas, presidenta Associació Catalana de Comunicació Científica i codirectora del projecte Percientex.
 • 16:45. Conferència.
  • James Randerson, periodista científic i ambiental
 • 17:15. Objectius del Projecte PerCientEx.
  • Michele Catanzaro, periodista codirector del Projecte PerCientEx, periodista científic membre de l’ACCC
 • 17:30. Presentació de Resultats.
  • Esther Marín, investigadora principal de PerCientEx, vocal de la Junta de l’ACCC
 • 17:45. Com es treballen els temes d’excel·lència a la premsa digital? Quatre exemples explicats pels seus autors i autores:
 • 18:15. Debat obert amb públic, periodistes, investigadors i autors.

Es prega confirmació d’assistència a l’acte: comunicacio@accc.cat.

Més informació
Imatge: Octavi Planells
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article