Fitxa d'activitat

GeoDebats: Minerals crítics per la transició energètica

Data
14/06/2022
Hora
18:00
Localització
Aula Magna Carmina Virgili
Facultat de Ciències de la Terra UB, Martí Franqués s/n
08028 Barcelona
Descripció

Segon GeoDebat de la facultat de ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona amb un nou tema de molta actualitat.

La transició energètica i la digitalització generen una demanda cada cop més gran de certs minerals per la fabricació de les plaques fotovoltaiques, molins eòlics, components electrònics o bateries entre d’altres. Aquesta elevada demanada ha incrementat l’activitat i el valor de la mineria a nivell global, generant un nou marc de geopolítica i mercat associat a la descarbonització de l’economia. La geologia, la biogeoquímica i la geofísica esdevenen ciències essencials per la localització i explotació d’aquests recursos, però també per abordar els reptes socials i ambientals que se’n deriven, minimitzar-ne els impactes i incentivar el reciclatge dels materials. No transitarem cap a una societat i economia resilient i sostenible si no reduïm tant el consum d’energia com el de materials.

Quins són els elements més preuats per la transició energètica i la digitalització? Com resolem el conflicte entre l’oposició a projectes miners i el continu consum dels minerals? Com es poden reciclar els components electrònics per reutilitzar-ne els materials? És possible un escenari de generació d’energia 100% renovable?

En aquest segon GeoDebat se tractaran aquestes i altres qüestions per reflexionar sobre una temàtica tan complexa com actual amb les següents veus expertes:

  • Joaquín A. Proenza: professor de la UB a la facultat de Ciències de la Terra.
  • Susana Timón: Doctora en ciències geològiques per la USAL. Científica Titular del CN ​​IGME-CSIC i coordinadora del Grup de Recerca Geologia Econòmica dels Recursos Minerals.
  • Toni Dorado: Enginyer químic i doctor en recursos naturals i medi ambient. Professor de la Universitat Politècnica de Catalunya a Manresa. Coordinador del projecte Biometallum.
  • Jordi Solé: Professor de la UB a la facultat de ciències de la Terra.

 

Organitza la Facultat de Ciències de la Terra de la UB amb el suport de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

 

Més informació

  • Seguiment per streaming al següent enllaç
Imprimeix Imprimeix
Map Unavailable
Comparteix l'article