Avinguda d'Isabel la Catòlica,32
08901 L'Hospitalet
Conferència “3Cat-1: el primer satèl·lit català”, a càrrec d’Adriano Camps, doctor en Enginyeria de Telecomunicacions, és professor al Departament de Teoria del Senyal i Comunicacions de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB), UPC, organitzada per Centre Cultural Sant Josep.
Com veurem al llarg d’aquesta presentació, alguns d’aquests “petits” satèl·lits poden aconseguir el mateix que els convencionals. La clau? L’ús de components i tecnologies actuals, més petites, amb menor consum, i majors prestacions, tot i no haver estat validades per a l’espai.
Des de fa una dècada assistim a un renaixement dels petits satèl.lits, petits en mida, però no en prestacions. Com veurem al llarg d’aquesta presentació, alguns d’aquests “petits” satèl·lits poden aconseguir el mateix que els convencionals. La clau? L’us de components i tecnologies actuals, més petites, amb menor consum, i majors prestacions, tot i no haver estat validades per a l’espai. El preu a pagar? Temps de vida més curts, però econòmicament unes 100 vegades més barats. Resultat: la democratització de l’accés a l’espai.
Des de fa 7 anys, a la Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya hem muntat el Laboratori de Nanosatèl·lits. I per què un laboratori de nano-satèl·lits a una escola de Telecos? Doncs perquè avui en dia, excepte les estructures mecàniques, més del 80% d’un satèl·lits són tecnologies de la informació, comunicacions i electrònica, i això ens permet integrar molts dels coneixements adquirits al llarg de la carrera en una assignatura de projectes basada en la metodologia CDIO, on els alumnes s’enfronten a problemes reals, en un entorn acadèmic, però el més realista possible. Durant els darrers anys, gairebé 90 alumnes han col·laborat en el desenvolupament del primer nano-satèl·lit de la UPC, el ³Cat-1 (es pronuncia CubeCat-1), que es llençarà al Juliol de 2015 des de Cap Canaveral en un Falcon-9.
A la xerrada es presentarà:
- El programa ³Cat, incloent-hi el ³Cat-1 (un cub de 10 cm de costat).
- El ³Cat-2, sis vegades més gran (10 x 20 x 30 cm³), i que portarà un innovador sensor que recull els senyals GPS, Galileo i Glonass reflectits a la superfície de la terra com a un radar, però sense haver de transmetre cap senyal [4,5]
- El ³Cat-3, del qual l’Institu Cartogràfic i Geològic de Catalunya n’ha fet l’estudi de viabilitat perquè pugui portar un sensor òptic.
- L’estació de seguiment de satèl·lits aficionats, i les instal·lacions per a fer els tests de qualificació i acceptació abans del llançament.
Més informació