Fitxa d'activitat

Petits menystinguts

Data
18/02/2015
Hora
19:00
Localització
Casa Orlandai
Carrer de Jaume Piquet, 23
08017 Barcelona
Descripció

Cicle de cafès científics “Petits menystinguts”, organitzat per la Fundació Ciència en Societat i que se celebra aquest trimestre a la Casa Orlandai de Barcelona.

Cada tercer dimecres de mes ve una persona del món de la ciència a parlar de la seva recerca amb un cafè a la mà. L’escalfor del cafè a l’hivern o el refresc a l’estiu, i l’experiència vital creen una relació estreta entre el o la ponent i qui hi participa.
És el model sarrianenc de cafè científic, una iniciativa de la Fundació Ciència en Societat i l’Associació Cultural Casa Orlandai, i som a la xarxa internacional Café Scientifique.

Recordeu que són sempre (o gairebé) el tercer dimecres de mes a les 19h a la Sala Carme Karr de la Casa Orlandai, Jaume Piquet, 23 08017-Barcelona (a tocar de l’estació de metro de Sarrià).

Estem acostumats a menystenir els organismes més petits, llevat de quan ens provoquen malalties o ens són útils. Aquest trimestre parlarem de com funcionen, quins són i com són aquests animals petits. Parlarem de virus, altres paràsits i de tot un seguit d’altres animals, ja més complejos, que no sabem com són i que menystenim.

Cada tercer dimecres de mes ve una persona del món de la ciència a parlar de la seva recerca amb un cafè a la mà. L’escalfor del cafè a l’hivern o el refresc a l’estiu, i l’experiència vital creen una relació estreta entre el o la ponent i qui hi participa. És el model sarrianenc de cafè científic, una iniciativa de la Fundació Ciència en Societat i l’Associació Cultural Casa Orlandai, i som a la xarxa internacional Café Scientifique. L’entrada costa 2,9 € i inclou consumició.

Programa del cicle

  • 21 de gener. “Els virus i els humans”, a càrrec de Juana Díez, viròloga de la Universitat Pompeu Fabra. Què són els virus? Són éssers vius? Com es reprodueixen? Quin paper tenen en la vida dels humans? Sempre provoquen malalties? Quines són les malalties víriques més freqüents? Com els podem veure? Com es transmeten?
  • 18 de febrer. “Malalties parasitàries”, a càrrec d’Elena Sulleiro, de l’Hospital Vall d’Hebron, ProsIcs. Quines són les malalties parasitàries més freqüents en els humans? En quins ambients es donen? On sobreviuen els paràsits? Com ens arriben? Quin efecte ens provoquen? Per què costa tant eradicar-los?
  • 18 de març. “Bèsties i altres parents”, a càrrec de Francesc Uribe, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Fins fa poc, els animals es classificaven segons si causaven beneficis o provocaven malalties. Com els classifiquem ara? Per què? Quins canvis evolutius expliquen les diferències? Quin és el seu comportament? Com s’estudien?

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article