Fitxa d'activitat

Imatge de laboratori de catàlisi professorsiciencia ICIQ Fundació Catalunya-La Pedrera

La catàlisi entra a la classe

Data
29/04/2016
Hora
16:00
Localització
Institut Català d’Investigació Química (ICIQ)
Av. Païsis Catalans 16
43007 Tarragona
Descripció

Inici del curs “La catàlisi entra a la classe”, dirigit a professors de ciències de secundària de Catalunya, impartit per l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) dins la 10ª edició del programa professors i ciència de la Fundació Catalunya-La Pedrera.

La catàlisi és l’àmbit de recerca per excel·lència de l’ICIQ. Elsseus grups de recerca se centren en descobrir i desenvolupar nous processos catalítics que permetin avanços en els camps de les energies renovables, de la millora i disseny de nous fàrmacs i de processos productius més sostenibles. Proposem un taller on mostrarem exemples de recerca actual en aquest camp i farem experiments reproduïbles a classe.

L’Institut Català d’Investigació Química és una fundació creada l’any 2000 per la Generalitat de Catalunya, que va començar les seves activitats d’investigació el 2004. Des de la seva creació, l’ICIQ ha tingut com a objectiu esdevenir un centre d’excel·lència en recerca química en les fronteres del coneixement. L’ICIQ però persegueix també uns altres objectius: la transferència de coneixement i tecnologia a la indústria química, farmacèutica i de l’energia; la formació de la futura generació de científics, oferint programes educatius d’alta qualitat per a estudiants de màster i doctorat i per a investigadors postdoctorals; i donar a conèixer a la societat la importància de la química com a element clau de progrés, encoratjant als més joves a cursar estudis en química.

El curs se celebrarà els divendres 29 d’abril i 6 i 13 de maig de 2016 de 16 a 19.20h a l’ICIQ, a Tarragona. Curs adreçat a professorat de Química amb aplicació als cursos de Química de 1er i 2on de Batxillerat. El curs té una durada total de 10 hores, compta amb 12 places i té un preu de 36 euros. Es donarà un certificat acreditatiu als assistents que hagin anat a totes les sessions del curs.

Objectius del curs

Transmetre la idea que en un laboratori d’institut també es poden fer reaccions de catàlisi i donar les eines necessàries per tal de dur-les a terme.

 • Actualització i reforç de la formació del professorat
 • Donar noves eines per a l’explicació pràctica de conceptes curriculars
 • Fomentar la interacció entre professors de secundària i investigadors del centre
 • Comprensió del concepte de catàlisi i l’evolució que ha tingut al llarg dels anys

Continguts

 • Teoria (2h)
  • Explicació teòrica de perquè és important la catàlisi, grans avenços en la història gràcies a la catàlisi i recerca actual que es fa a l’ICIQ
 • Pràctica (8h)
  • Adquisició d’eines pràctiques per tal de verificar que la velocitat d’una reacció és una funció de les variables, com la temperatura, la concentració i el grau de divisió dels reactius sòlids.
  • Les activitats experimentals són part inherent de la química i és experimentant on la majoria dels conceptes s’assumeixen i s’adquireixen. Una vegada assolits aquests conceptes, es tracta d’incloure la catàlisi com una forma d’economitzar el temps i els volums de les reaccions.

Aplicabilitat a l’aula

 • Tots els experiments es podran reproduir en un laboratori d’institut

Valors afegits

 • Possibilitat de fer visita (gratuïta) al centre amb  un grup d’alumnes durant el curs escolar
 • Possibilitat de fer les pràctiques del curs en les instal.lacions del centre, si l’escola no té l’espai o materials necessaris
 • Cessió d’un kit amb els materials necessaris per portar a terme les pràctiques
 • Assessorament al professorat durant l’any en curs
 • Assessorament específic per als treballs de recerca

A part de la cessió d’un kit per tal de dur a terme les reaccions a l’institut també oferirem la possibilitat d’assessorar l’experiment presencialment directament a les instal·lacions de l’escola. De totes maneres, es facilitarà un dossier amb tota la informació del curs i la presentació en PowerPoint.

Més informació i inscripcions

Imatge: Fundació Catalunya-La Pedrera
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article