Fitxa d'activitat

Bioeconomies

Data
18/07/2017
Hora
16:00
Localització
Edifici UOC – Seu Central
Av. Tibidabo, 39-43
08035 Barcelona
Descripció

Seminari de recerca “Bioeconomies: vida, tecnologia i capital al segle XXI”, a càrrec de Vincenzo Pavone (Institut de Polítiques i Béns Públics (IPP) del Departament de Ciència i Innovació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i Visiting Scholar de l’IN3), organitzat pel grup de recerca Care and Preparedness in the Network Society (CareNet) de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC.

Una noia de Barcelona, a l’atur durant els darrers dos anys, s’espera en una clínica privada de fertilitat per sotmetre’s a unes proves com a donant d’òvuls; calcula què és el que podrà arribar a pagar amb els mil euros que rebrà. Un nen de 10 anys del camp de refugiats de Kakuma llegeix una carta de la seva mare, la qual l’havia donat per mort en el passat; ara, un cop reubicada a Austràlia, li diu que el govern australià els exigeix demostrar la seva relació a través d’unes proves d’ADN molt cares, per a les quals pot trigar anys a estalviar els diners que calen. Una científica de Finlàndia resisteix a les pressions per permetre que un investigador desconegut, però amb molt de finançament, tingui accés a la col·lecció de mostres de teixit que va obtenir i documentar minuciosament i que formen la base de la seva recerca. Un contractista agrícola de l’Argentina analitza el preu de la soja transgènica en el mercat internacional i es pregunta si invertir en un sistema de recol·lecció més avançat milloraria la seva competitivitat. Aquestes breus instantànies mostren diferents situacions d’una xarxa de relacions que va prenent cada cop més força i que s’està conceptualitzant com a bioeconomia o bioeconomies múltiples.

Durant aquest seminari el ponent ens presentarà una obra publicada per Palgrave (Bioeconomies: life, technology and capital in the 21st century), de la qual és editor, que tracta sobre diverses bioeconomies emergents. L’obra s’endinsa en els prometedors discursos i pràctiques associades amb la bioeconomia, centrant-se especialment en la transformació de les institucions; la creació, apropiació i distribució de valor; la lluita pels recursos, el poder i el significat, i el paper de l’altruisme, de les relacions de parentiu i de la cura de les persones.

Els governs i els amants de la ciència d’arreu del món estan adoptant el concepte de la bioeconomia, que defensen com a element clau de la salut, la riquesa i la sostenibilitat, alhora que hi fan referència com a justificació per transformar les institucions normatives i de recerca, les pràctiques sanitàries i agrícoles, l’ética de la privacitat i la propietat, així com la concepció de sí mateix i dels vincles de parentiu i amistat. Aquesta obra, que aplega estudis d’Àsia, Austràlia, Amèrica i Europa, abasta temes tan diversos com ara la medicina regenerativa, la recerca de la salut de la població, les finances agrícoles, els bancs biològics, la reproducció assistida, la immigració, la lactància, grups d’autoajuda, peixos modificats genèticament i la mineria aigües residuals.

Vincenzo Pavone és científic titular a l’Institut de Polítiques i Béns Públics (IPP) del Departament de Ciència i Innovació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Politòleg de formació, porta més de 10 anys treballant entre dues àrees disciplinàries: CTS (Ciència, Tecnologia i Societat) i economia política. En els últims anys ha estat estudiant més atentament les transformacions neoliberals de l’acadèmia i la difusió de les bioeconomies a nivell global. Juntament amb Joanna Goven, acaba de publicar el llibre Bioeconomies: life, technology and capital in the 21st century per Palgrave.

Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a icarol@uoc.edu.

Més informació
Imatge: Ian Glover / Flickr
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article