Articles

Neix la Plataforma per la Qualitat de l’Aire

El Col·legi de Periodistes de Catalunya acollí, el 24 de març, la presentació de la Plataforma per la Qualitat de l’Aire, composta per diverses entitats, d’entre les que hi figura l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), amb l’objectiu principal de reduir els nivells de contaminació atmosfèrica a Catalunya i millorar així el benestar de la ciutadania

Hi ha 7 milions de morts prematures l’any al món a causa de la contaminació atmosfèrica. L’any 2013, el 99,7% de la població catalana va estar exposada a uns nivells de contaminació superiors als recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, anar amb transport privat sovint és més econòmic que utilitzar el transport públic. Aquestes són algunes de les dades que la Plataforma per la Qualitat de l’Aire va exposar a la roda de premsa en la que hi van participar Josep Martí, del Centre d’Anàlisi Programes Sanitaris, Ricard Riol, de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, Alfons López, de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, i Cristina Ribas, presidenta de l’ACCC i moderadora de l’esdeveniment.

Full de ruta per als pròxims quatre anys

La Plataforma va fer dures crítiques pel que fa a la gestió de l’Administració pública en matèria de qualitat de l’aire i medi ambient. En aquest sentit, rebutgen el pla presentat en la legislatura anterior que no respecta la normativa de la Unió Europea i supera els nivells màxims de contaminació marcats. Com que no saben quines seran les futures accions per part de l’Administració, la Plataforma per la Qualitat de l’Aire ha decidit presentar ella mateixa un full de ruta de cara als pròxims quatre anys. Josep Martí, Alfons López i Ricard Riol van plantejar quatre eixos de millora de la qualitat de l’aire que es poden llegir en el manifest de la plataforma, el qual també es presentà en la roda de premsa. La mobilitat sostenible i saludable de persones i mercaderies, la gestió de ports i aeroports, controls estrictes per a una indústria neta i una campanya de divulgació ciutadana.

Josep Martí va valorar la contaminació atmosfèrica com el segon problema més important a Catalunya després de la pobresa. També va remarcar que hi ha ciutats com Los Angeles, Londres o París que han aconseguit reduir la seva contaminació atmosfèrica amb mesures correctores. Mesures que, segons Ricard Riol, a Catalunya només s’apliquen quan hi ha una situació d’anticicló. Martí comparà les polítiques empreses en matèria de contaminació atmosfèrica amb la dels accidents de trànsit. Les morts degudes a una mala qualitat de l’aire no són, en absolut, tant visibles com les morts per accident de cotxe, àmbit on “sí s’ha fet una bona campanya de conscienciació ciutadana”, en paraules de Martí.

La Plataforma neix de diverses organitzacions d’àmbits veïnals, socials, ecologistes, científiques, d’afectats i ONG amb la intenció de “provocar accions que portin a la millora de la qualitat de l’aire que respirem i abaixar els nivells de contaminació a Catalunya en un període de 4 anys”.

La qualitat de l’aire, una preocupació per a l’ACCC

En la presentació de la roda de premsa, Cristina Ribas, presidenta de l’Associació, va valorar la importància que es fes aquest pas de conscienciació de la ciutadania per fer polítiques en la societat i va exposar el debat i la preocupació des de fa temps de l’ACCC sobre aquesta realitat. L’associació va celebrar un debat sobre la qualitat de l’aire al 2013 amb la Fundació Ciència en Societat a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i un altre l’any passat al Col·legi de Periodistes.