Fitxa d'activitat

Què explica el roure de Can Sauleda?

Data
25/04/2018
Hora
19:30
Localització
Casal Sociocultural Escoles Velles
Plaça de la Vila, 6
08459 Sant Antoni de Vilamajor
Descripció

Xerrada “La història escrita en el roure de Can Sauleda”, a càrrec d’Elena Muntán, biòloga especialitzada en dendrocronologia, en el marc de la Setmana Cultural de Sant Antoni de Vilamajor.

La dendrocronologia és la disciplina amb què s’assignen anys del calendari als anells de crexiement dels arbres (les ratlles de la fusta), els quals guarden informació de l’ambient on han crescut. Aquesta tècnica permet determinar l’edat dels arbres i dels boscos, però també datar la fusta de monuments històrics, estudiar el clima del passat, determinar la freqüència i l’abast d’allaus de neu i esllevissades, conèixer a quines pertorbacions ambientals (i humanes) van estar sotmesos els arbres d’un rodal anys enrere, i moltes altres aplicacions.

Estudiar els anells de creixement és llegir la biografia dels arbres i del seu entorn, i l’Elena Muntán en té la mà trencada. A la xerrada repassarà la història que està escrita a la fusta del roure de Can Salueda, un arbre monumental i singular de Sant Antoni de Vilamajor que una tempesta va tombar l’any 2013.

Més informació
Imatge: Elena Muntán
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article