Fitxa d'activitat

Economia col·laborativa des d’una visió legal

Data
06/03/2017
Hora
12:30
Localització
Edifici UOC Castelldefels
Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Descripció

Seminari de recerca “Anàlisi de l’economia col·laborativa des d’una perspectiva legal”, organitzat per l’Internet Indisciplinary Institute.

El grup de recerca Dimmons (Digital Commons) de l’IN3 organitza la Sèrie de seminaris de recerca 2017 «L’economia col·laborativa, nodrint el debat des de la recerca», com a part del projecte de recerca Col·lacy i del projecte europeu DECODE, on construiran un marc multidisciplinari d’economia col·laborativa, aplicat a la realitat del fenomen a Catalunya.

Aquesta sèrie de seminaris s’iniciarà amb una presentació de l’enfocament legal de la mà de Guido Smorto (Professor de Dret a la Universitat de Palerm i investigador associat del grup Dimmons) amb el títol “Economia col·laborativa: Una lectura legal enfocada a l’anàlisi de mercats i el dret europeu”. La sèrie continuarà amb altres sessions des de la perspectiva econòmica, tecnològica, de gènere, mediambiental i de polítiques públiques, entre d’altres.

L’economia col·laborativa, és a dir, el consum i la producció col·laborativa de capital i el treball entre grups d’iguals recolzats per una plataforma digital, està creixent ràpidament i exponencial. S’ha convertit en una prioritat i, al mateix temps, en un repte pels governs de tot el món. L’impacte de models corporatius com ara Uber i Airbnb a les ciutats està generant disrupció i controvèrsia. Mentrestant, models en auge com el de Fairmondo o SMart.be representen innovacions socioeconòmiques que obren un horitzó de democratització econòmica.

Diverses institucions europees han tractat diferents possibilitats d’acostament i regulació del fenomen. Mentrestant, la Generalitat de Catalunya està desenvolupant aquest any un nou marc regulador de l’economia col·laborativa, i l’Ajuntament de Barcelona i altres ciutats catalanes estan promovent plans d’impuls. El tema és candent als mitjans de comunicació i el debat està sobre la taula.

La recerca ja comença a produir els seus fruits i pot aportar dades per a donar forma a la discussió. És per això que durant el seminari Mayo Fuster (Investigadora Ramon y Cajal a la UOC i directora del grup de recerca Dimmons de l’IN3) realitzarà una introducció a l’economia col·laborativa i els tipus de models que existeixen, així com també de la recerca Col·lacy per a construir un marc holístic d’economia col·laborativa per tal d’entendre el seu valor i calibrar els seus impactes, i que s’aplicarà empíricament a Barcelona durant el 2017.

Guido Smorto analitzarà l’estat actual de la regulació i del marc legal de l’economia col·laborativa a Europa. També parlarà de com les normes legals tenen un paper fonamental en la capacitat de dissenyar i implementar amb èxit plataformes de l’economia col·laborativa. En aquest context, la Unió Europea està cridada a legislar i a regular un mercat que incideix cada cop més en la vida dels ciutadans i de les ciutadanes.

Idioma i assistència

La sessió es desenvoluparà en anglès.

Es prega confirmar l’assistència enviant un e-mail a info@dimmons.net.

Més informació
Imatge: CE
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article