Fitxa d'activitat

Presentació del programa NanoDivulga

Data
27/02/2015
Hora
09:30
Localització
Edifici Històric de la Universitat de Barcelona
Gran Via de les Corts Catalanes, 585
08007 Barcelona
Descripció

Jornada “Divulgació i formació de les nanotecnologies: ciència-ficció feta realitat”, per presentar el projecte NanoDivulga, organitzada per la Unitat de Cultura Científica i Innovació de la Universitat de Barcelona.

La conferència està adreçada a persones interessades en la divulgació de la nanotecnologia amb l’objectiu d’involucrar-les en aquesta ciència i de fomentar, en última instància, un diàleg constructiu i la comprensió del potencial impacte generalitzat d’aquestes noves tecnologies de suport.

Moltes vegades, el cinema (per exemple, la pel·lícula Fantastic voyage, de Richard Fleischer) o la literatura (Jules Verne, K. Eric Drexler) parlen de fets que en el moment històric en què apareixen les obres se situen en la ciència-ficció. Però vistos en perspectiva, es converteixen en realitats: són fets visionaris. Així, posem per cas, si ens parlessin de la possibilitat d’obtenir materials quasiinvisibles o més durs que el diamant, cures no invasives contra el càncer o energia més neta i barata, estaríem parlant de realitat o de ficció? Doncs estem parlant de la nanotecnologia.

Durant els últims trenta anys, la ciència i la tecnologia s’han llançat a la conquesta de l’espai interior: manipular la matèria a l’escala atòmica per aprofitar-ne propietats extraordinàries que es troben en aquesta escala. En aquest context, han aparegut en escena les nanotecnologies, un sistema que es perfila per revolucionar el nostre futur i que ja ofereix avenços en l’àmbit de l’electrònica, la medicina, la purificació de l’aigua o el desenvolupament de nous materials, entre d’altres. La nanotecnologia és precisament el resultat de tot aquest procés d’aprenentatge, que ens permet prendre el control d’allò que és diminut, gràcies a l’esforç conjunt de químics, físics, enginyers, metges i biòlegs.

Per aproximar aquest fantàstic nanomón a la societat, la UB posa en marxa el projecte NanoDivulga, un conjunt d’activitats adreçades a apropar el món de la nanotecnologia a la ciutadania, a demostrar les propietats úniques dels nanomaterials. En resum, un projecte per parlar, debatre i ensenyar què significa i com ens afecta la nanotecnologia.

Aquesta iniciativa és fruit de la col·laboració entre els Centres Científics i Tecnològics (CCiTUB), l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) i la Unitat de Cultura Científica i Innovació (UCC+i). Hi col·laboren l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia (IN2UB), el Laboratori de Mitjans Interactius (LMI) i l’Observatori de Bioètica de la UB

La jornada és gratuïta, però atès que l’aforament és limitat, cal inscriure-s’hi prèviament.

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article