Fitxa d'activitat

Posicionament: un viatge inesperat

Data
01/07/2015
Hora
11:00
Localització
Edifici UOC Castelldefels
Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Descripció

Seminari de recerca impartit pel Prof. Antoni Pérez, investigador resident de l’IN3 i professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC.

Les aplicacions de posicionament s’han tornat comunes en l’actualitat i ens hem acostumat a estar sempre posicionats. El posicionament però, no està tan disponible com hom podria pensar. Per entorns “outdoor”, els Sistemes Globals de Navegació (GNSS, Global Network Navigation Systems) s’han convertit en el mecanisme estàndard de posicionament; però per entorns “indoor”, encara no hi ha un sistema estàndard. S’han proposat diversos mecanismes i, entre ells, potser el més estès són els que utilitzen el senyal Wi-Fi per al posicionament, i sobretot, els sistemes basats en Wi-Fi “fingerpringint”. Però aquests sistemes tenen encara alguns inconvenients com la inestabilitat de la connexió Wi-Fi, les diferències en els sensors dels telèfons intel·ligents, els punts d’accés Wi-Fi o el nombre de persones. Curiosament, un dels ambients que poden representar un repte per Wi-Fi “fingerpringint” és el posicionament d’alta precisió a casa. Un altre efecte important és degut a la interacció entre els senyals de RF i els cossos humans, que poden fer que el sistema perdi fiabilitat quan hi ha un elevat número de persones present.

D’altra banda, les aplicacions geolocalitzades poden tenir efectes inesperats també en un element tan important com la salut pública. Hi ha un tipus d’aplicació que s’ha vist que té efectes inesperats en la salut pública: són les aplicacions que permeten cites ràpides amb persones properes geogràficament. Les institucions de salut pública han detectat un augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS) des que aquestes App estan disponibles. La pregunta és: ¿és possible utilitzar el geoposicionament també per ajudar a prevenir ITS, o altres problemes de salut pública?

En aquesta xerrada mostrarem, en primer lloc, com podem posicionar en ambients interiors, centrant-nos especialment en els problemes que fan referència a entorns “in-home” i als efectes dels cossos humans. D’altra banda, veurem com podem utilitzar “geofencing” i computació ubiqua per ajudar a prendre decisions conscients per tal de prevenir tant ITS com, per exemple, l’obesitat.

Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a la Isabel Carol (icarol@uoc.edu).

Més informació:

Imatge. Intel Free Press, wikimedia commons 
Loading Map....
Comparteix l'article