Fitxa d'activitat

GeoDebat UB: Conviure amb un Volcà

Data
05/04/2022
Hora
18:00
Localització
Aula Magna Carmina Virgili
Facultat de Ciències de la Terra UB, Martí Franqués s/n
08028 Barcelona
Descripció

El passat 19 de setembre es va iniciar a La Palma una erupció volcànica que es va allargar 85 dies, esdevenint la més llarga del registre històric de l’illa. L’erupció, de tipus fissural estromboliana, va generar sis nou cràters al Parc de Cumbre Vieja i va transformar el paisatge del flanc oest de l’illa. Més de mil hectàrees van quedar cobertes per colades que van engolir urbanitzacions, infraestructures i plantacions. L’episodi va anar acompanyat de més de 9000 sismes i una columna eruptiva que va cobrir de cendra grans extensions de l’illa. L’erupció va impactar fortament en la vida de milers de persones que van ser evacuades o van perdre les seves propietats. Aquest episodi eruptiu va esdevenir un vertader repte en comunicació i gestió del risc pels nombrosos i diversos professionals implicats.

Com es monitoritza una zona volcànica activa? Es pot preveure una erupció? Com es va desenvolupar sobre el terreny la gestió de l’emergència? Amb quines eines treballaven els geòlegs i geòlogues sobre el terreny? Com s’aborda la comunicació d’un fenomen natural tan fascinant i a l’hora de conseqüències catastròfiques per una part important de la població? Aquestes i d’altres qüestions seran el fil conductor de la primera sessió dels GeoDebats de la Facultat de Ciències de la Terra. El cicle, organitzat per la facultat de Ciències de la Terra, pretén reivindicar la diversitat i vàlua dels coneixement en Geologia com a bagatge fonamental per abordar els múltiples reptes socials, ambientals i econòmics del segle XXI.

En aquest primer GeoDebat es comptarà amb un panell d’experts i expertes que van desenvolupar la seva activitat professional sobre el terreny durant el transcurs de l’erupció:

  • Helena Albert: Vulcanòloga i professora a la Facultat de Ciència de la Terra. Especialitzada en petrologia i geoquímica.  La seva recerca pretén entendre els sistemes magmàtics i les escales temporals dels processos que es produeixen en profunditat i durant el transport del magma cap a la superfície.
  • Carmen López: Responsable de la Xarxa de Vigilància i Alerta de Riscos Volcànics d’Espanya. Membre dels comitès científics de Protecció Civil de Canàries i nacional. Responsable de la l’Observatori Geofísic Central de l’Institut Geogràfic Nacional. Ha dirigit la gestió de les crisis eruptives de El Hierro (2011) i La Palma (2021).
  • Arnau Folch: Professor d’Investigació a l’institut Geo3bCN del CSIC. Actualment és coordinador del Centre d’Excel·lència per a l’Exaescala en Terra Sòlida (ChEESE). Treballa en la modelització numèrica dels riscos naturals i durant l’erupció de La Palma va treballar en els pronòstics de dispersió de cendres i gasos.
  • Cori Calero: Periodista i divulgadora especialitzada en medi ambient, canvi climàtic i ciència des de fa més de 15 anys. Actualment treballa per als informatius de TV3. Durant l’erupció de La Palma va ser enviada especial de TV3 sobre el terreny des d’on va comunicar als espectadors l’avenç de l’erupció i les seves conseqüències sobre la població.

Més informació

Aquest primer GeoDebat també es transmetrà per streaming a l’enllaç següent

Imprimeix Imprimeix
Map Unavailable
Comparteix l'article