Fitxa d'activitat

Descobreix el món dels bolets

Data
17/10/2015 - 18/10/2015
Hora
10:00
Localització
CosmoCaixa
Isaac Newton, 26
08022 Barcelona
Descripció

Mostra de bolets organitzat pel CosmoCaixa Barcelona.

Explora és una mostra expositiva que, mitjançant objectes, imatges, peces, éssers vius o experiències, et dóna l’oportunitat de descobrir un tema científic en particular. Els conceptes varien en cada mostra i hi ha diversos Explora durant tot l’any. Aquest cap de setmana d’octubre us proposem l’Explora Bolets.

Els fongs són el grup d’organismes més divers després dels insectes. Fins ara se n’han identificat més de 100.000 espècies, però el nombre podria arribar fins al milió i mig. Els fongs són competència tradicional de la botànica, però la veritat és que estan més emparentats amb els animals que amb les plantes. Així i tot, pel seu cicle vital, la seva forma de nutrició i el seu desenvolupament, entre d’altres, mereixen un regne a part.

Per què ens han d’interessar el fongs? La veritat és que són necessaris. El 85% de les plantes necessiten associar-se amb els fongs per viure; els grans arbres dels boscos boreals i tropicals només poden créixer formant micorizes. La simbiosi d’algues verdes i fongs formen líquens, i no hem d’obviar la seva importància alimentària i sanitària. En efecte, a més del consum de les espècies comestibles, necessitem els fongs per produir pa, cervesa o alguns tipus de formatges, i són una font de fàrmacs com la penicil•lina, que es va obtenir del fong Penicillium, tot i que també patim malalties causades per fongs.

Per als més petits hem preparat un espai de laboratori on experimentaran amb lupes i microscopis per conèixer com són els bolets i com es classifiquen.

A Explora aprendràs a identificar les espècies de fongs comestibles i verinoses més habituals del nostre entorn.

Amb l’arribada de la tardor, a la llibreria de CosmoCaixa arriben les novetats de llibres de bolets per a petits i grans.
Per als més petits, un conte per iniciar-se en la cacera de bolets escrit amb lletra lligada i que inclou una petita guia dels bolets més comuns. I, per als més grans, recomanem la nova guia de consulta de la mà de l’expert Ramon Pascual i també un nou receptari dedicat als bolets a càrrec de Sergi de Meià on hi trobareu receptes, maridatges i consells de conservació d’aquest aliment tan preuat i de km 0.

I no us perdeu el menú especial que us ha preparat el restaurant de CosmoCaixa.

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article