Fitxa d'activitat

Embaràs

L’embaràs en l’era digital

Data
22/06/2017
Hora
11:00
Localització
Edifici UOC Castelldefels
Avinguda Carl Friedrich Gauss, 5. Parc Mediterrani de la Tecnologia, Edifici B3.
08860 Castelldefels
Descripció

Seminari de recerca “El control del cos matern (un cos perillós): L’embaràs en l’era digital”, a càrrec del Dr. Gareth Thomas (professor de sociologia a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Cardiff, Regne Unit), organitzat pel grup de recerca Care and Preparedness in the Network Society (CareNet) de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC.

El ponent exposarà les conclusions d’una anàlisi del discurs crucial de les aplicacions informàtiques relacionades amb l’embaràs dissenyades per a smartphones (apps) i analitzarà de quina manera aquestes tecnologies configuren la representació de l’embaràs de dues maneres ben diferenciades. En primer lloc, el cos de la dona embarassada es mostra en les apps com un lloc de risc que requereix una autovigilància acurada per tal de reduir els danys que puguin patir les dones i els seus fetus.

Atès que el cos de la dona embarassada esdevé cada cop més un «estat» summament públic i extremament supervisat, les apps, com a ginys socioculturals dotats de significats i valors, configuren les dones com les úniques responsables de la cura de si mateixes i del fetus, i també de l’adquisició de coneixement sobre l’embaràs. Basant-nos en l’obra de Michel Foucault, podem sostenir que això, al seu torn, enllaça amb els aparells de biopolítica de les societats neoliberals, en què l’ús d’apps es promou com un sistema més de puresa ritual en l’àvida recerca d’aconseguir un embaràs «normal».

En segon lloc, els cossos de dones embarassades i els autocontrols es presenten d’unes maneres més divertides, en què l’embaràs es construeix com un «esdeveniment social». No obstant això, aquestes apps fomenten unes esperances al voltant del comportament durant l’embaràs que reprodueixen els ideals heteronormatius i de gènere (i estereotips) sobre la sexualitat, la paternitat i maternitat i el consum. En concret, aquestes apps estan plenament arrelades en —i serveixen per reproduir— ideologies culturals de la bellesa sexual femenina i suposicions de gènere heteronormatives (fins i tot qualifiquen els models masculins de desinteressats i incompetents).

En conjunt, aquestes apps representen els cossos de les dones de maneres problemàtiques, es basen en ideologies neoliberals relatives a la gestió i la responsabilització del jo/cos, i animen els usuaris a veure l’embaràs com una forma manifesta de control i supervisió estrictes, exhibició i actuació.

Gareth Thomas és professor de sociologia a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Cardiff, Regne Unit. És un sociòleg que està interessat en la medicina, la discapacitat, l’estigma, la reproducció, la tecnologia i la ubicació, entre altres temes. Al març de 2017, Gareth va publicar la primera monografia de recerca, titulada Down’s Syndrome Screening and Reproductive Politics: Care, Choice, and Disability in the Prenatal Clinic. També és un dels coordinadors del Grup de recerca en medicina, ciència i cultura (MeSC) de la Universitat de Cardiff i coredactor de ressenyes de llibres per a la revista Sociology of Health and Illness.

El seminari es celebrarà en anglès.

Inscripció gratuïta enviant un correu electrònic a icarol@uoc.edu.

Més informació
Imatge: Unsplash
Imprimeix Imprimeix
Carregant mapa...
Comparteix l'article