Articles

Aquesta tardor, Barcelona reflexiona entorn de l’aigua

 

Del 23 d’octubre al 18 de desembre, l’Ajuntament organitza el cicle de xerrades-debat “Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives” que, de la mà d’experts locals i internacionals, reflexionarà sobre els reptes de la gestió de l’aigua en un context de canvi climàtic. No us el perdeu!

Què implica que l’aigua sigui un dret humà reconegut per Nacions Unides? Quines polítiques han guiat el control, gestió i distribució de l’aigua al llarg de la història? Quines diferències hi ha segons les regions geogràfiques? I a Barcelona: quin és el passat, present i futur de la gestió de l’aigua? Aquesta tardor, el cicle de xerrades-debat “Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives” intentarà donar resposta a totes aquestes preguntes.

Del 23 d’octubre al 18 de desembre, Barcelona es convertirà en l’epicentre del debat entorn de l’aigua amb aquest cicle, que oferirà l’oportunitat d’escoltar tòtems locals i internacionals els dimarts a les 18 hores a l’espai de Calàbria, 66.

L’organització d’aquestes xerrades forma part del Memorial de l’Aigua,  una iniciativa municipal en col·laboració amb diverses entitats i equipaments que proposa una programació d’activitats entorn de l’aigua com a bé públic, universal i escàs que cal valorar, mantenir i conservar entre tothom.

Experts multidisciplinars en aigua

Entre els ponents internacionals hi trobem Leo Heller, relator especial de les Nacions Unides sobre el dret humà a l’aigua potable i al sanejament, que, en la seva xerrada del 6 de novembre, parlarà sobre el dret a l’aigua des de la perspectiva de les Nacions Unides. També traçarà una perspectiva històrica sobre com s’han s’ha decidit qui gestiona l’aigua al llarg dels segles.

Precisament un dels atractius d’“Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives” és que ofereix una visió multidisciplinar de l’aigua amb xerrades a càrrec d’experts en diferents temàtiques: des de sociòlegs fins a juristes, passant també per perfils més tècnics.

Així, la conferència inaugural, el dia 23 d’octubre, serà a càrrec del sociòleg José Esteban Castro, que analitzarà les geopolítiques de l’aigua que han guiat el control, la gestió i la distribució d’aquest bé comú en diferents escenaris continentals.

El 30 d’octubre, el debat es tenyirà d’història amb l’aportació de Manel Guàrdia, professor d’història de l’arquitectura i de la ciutat a la Universitat Politècnica de Catalunya, que reflexionarà sobre com ha evolucionat la gestió i titularitat de l’aigua a través de la història.

Xavier Varela, director de Planificació i Innovació de Barcelona Cicle de l’Aigua SA (BCASA), explicarà el 13 de novembre com es gestiona l’empresa pública de l’aigua de l’Ajuntament de Barcelona mentre que el 27 de novembre serà el torn de l’experta en dret d’aigües Isabel Caro-Patón , que aportarà la visió jurídica en aquest cicle de xerrades amb una anàlisi sobre les fortes tensions que existeixen a l’hora de regular la gestió de l’aigua.

El 4 de desembre, Jordi Molist, enginyer de camins i director de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua, aportarà una visió de futur amb una exposició sobre els reptes actuals de la gestió de l’aigua. De la seva banda, l’11 de desembre Anton Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, conversarà sobre les condicions exigibles a un regulador de servei públic d’aigua.

L’última xerrada anirà a càrrec de Joan Gaya, comissari del Memorial de l’Aigua, que culminarà el cicle amb una conferència sobre les tendències remunicipalitzadores que s’observen en l’esfera internacional.

Podeu consultar tota la programació de les xerrades i inscriure-us a les que vulgueu de manera gratuïta aquí.