Articles

#MujeresDivulgadoras

Post de: Maria Fernández

 

Des del portal de Buscaciencia, ens hem submergit al projecte de Lydia GilMujeres Divulgadoras, un projecte transversal, interdisciplinari, i caracteritzat per visibilitzar la dona en el món de la ciència.

En honor a la seva feina, que li ha permès dur a terme la tercera edició, i, per tant, la visibilització de més de 80 dones, avui 25 de Novembre, dia internacional contra la violència de gènere, nosaltres ens sumem a la seva iniciativa. És per això que hem aprofitat per entrevistar-la i que ens expliqui més detalladament el seu projecte.

Què és el projecte de Mujeres Divulgadoras? 

El projecte de Mujeres Divulgadoras és la forma que he trobat d’aportar el meu petit granet de sorra per visibilitzar les dones (en l’àmbit de la divulgació científica) des del meu blog. El lema que ha impulsat aquesta iniciativa és «Las niñas no pueden convertirse en aquello que no pueden ver», és a dir, ciència amb veu de dona.

A més, el projecte  #MujeresDivulgadoras té com a eix vertebrador el meu blog i les xarxes socials. En cada post trobaràs la seva biografia, les seves motivacions per apostar per la divulgació científica, una postal promocional i un vídeo o podcast.

En quines dates podem veure el teu projecte? I perquè aquestes i no unes altres? 

En #MujeresDivulgadoras descobriràs cada dia de novembre a una protagonista de la divulgació científica. La decisió va ser al 2017, i va ser totalment aleatòria, on la professora Gema Revuelta em va suggerir vincular-lo a aquest mes pel Dia Internacional contra la Violència de gènere. Moltes gràcies, Gema!

En què et bases per fer la selecció d’aquestes dones divulgadores? 

Són dones de diverses àrees de coneixement: hi ha físiques, químiques, filòlogues, enginyeres, matemàtiques…. Dones de diferents edats i que opten per formats convencionals, com xerrades, o formats més nous, com Youtube.

La selecció de les 30 protagonistes de cada edició ha de reflectir diversitat, tant en l’àmbit d’àrea del coneixement, com en l’àmbit d’edat i de format per divulgar (xarxes socials, vídeos, podcasts, llibres, xerrades, blocs, monòlegs, etc.). També intento incloure divulgadores conegudes, però alhora d’altres que, potser, no són tan visibles.

Estan tenint l’èxit que esperaves utilitzant el blog “Social Media en Investigación”?

La veritat és que sí, i jo estic molt contenta i agraïda amb la gran acollida que ha tingut #MujeresDivulgadoras entre els lectors i lectores del meu blog.

A més a més, personalment és un projecte molt reconfortant i crec sincerament que és una de les millors aportacions que he fet des que tinc el meu blog. Si això li afegim que m’ha obert la porta per arribar a nous nínxols de mercat, millorar la meva presència a les xarxes socials i rebre invitacions per participar en diversos actes, crec que les supera amb escreix.

Creus que hi haurà més edicions?

Confio que sí, perquè afortunadament cada vegada hi ha més divulgadores (visibles) i estic convençuda que podríem (re)descobrir una per cada dia de l’any. A més a més, de moment, el projecte només inclou dones espanyoles i m’estic plantejant obrir-lo també a l’àmbit llatinoamericà.

Hi ha espai, tant en aquest mes de novembre (més endavant) com en pròximes edicions per afegir dones trans? O personalitats del col·lectiu LGTBIQ+? 

Sí, tothom hi té cabuda! Em sembla que no hi ha cap dona trans en la meva selecció, però sí que hi ha personalitats del col·lectiu LGTBIQ+, i ho sé, no perquè ho hagi preguntat, ja que no és gens rellevant pel cas, sinó perquè als seus perfils de les xarxes ho manifesten…

És la tercera edició, i has fet una feina increïble, et planteges en un futur projectar aquesta en un espai físic? Si fos així, podriem donar-li espai al nostre portal de Buscaciencia.  

Moltes gràcies! Això seria genial i no és la primera vegada que m’ho suggereixen. De fet, fa uns mesos va fer-ho en Paco Vega (tècnic de laboratori de la Universidad de Sevilla), però no he treballat la idea ni tampoc he anat buscar finançament. Hauré de posar-me les piles.

 

Dones de la tercera edició de #MujeresDivulgadoras (fins el 25 de novembre)

 

 

  1. Susana Escudero, periodista
  2. Laura Morán, piscòloga i sexòloga
  3. Elena Pinilla Cienfuegos, física
  4. Andrea Muras, biòloga
  5. Iris Rodríguez, historiadora
  6. Azucena Santillán, infermera
  7. Elena Lázaro, periodista 
  8. Cirenia Arias, bioinformàtica i ilustradora
  9. Mari Luz Cádiz Gurrea, química
  10. Edith Padrón, matemàtica
  11. Carlota de Benito, filòloga
  12. Esther Samper, mèdica i comunicadora
  13. Nerea Luis, engeniera informática
  14. Susana Gaytán, fisiòloga
  15. Blanca Martínez García, geòloga
  16. Clara García, neurocientífica y youtuber
  17. Aurora Requena, oceanògrafa
  18. Alba Mª García, biotecnòloga
  19. Sara Robisco, engeniera informática
  20. Elisa Garrido, historiadora
  21. Águeda Giráldez, mèdica i cuentacientíficas
  22. Nieves González, biòloga y youtuber
  23. Rocío Moreno, geòloga
  24. Helia Camacho Belis, ingeniera mecànica
  25. Elisabet Prats, química

Enllaç a altres edicions

 

Comparteix l'article