Fitxa d'activitat

Arriba la 5a edició de la Nit Europea de la Recerca a Catalunya

Data
26/09/2022 - 02/10/2022
Hora
00:00
Descripció

Per cinquè any consecutiu, se celebrarà a Catalunya l’esdeveniment de divulgació de la Nit Europea de la Recerca, que tindrà lloc la setmana del 26 de setembre al 2 d’octubre. Investigadors i investigadores de més de 50 entitats científiques de tot Catalunya oferiran xerrades, tallers, jocs, experiments i moltes altres activitats gratuïtes per a tots els públics.

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic dedicat a la divulgació de la ciència. El seu objectiu és apropar la recerca i els seus protagonistes a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació de manera planera i divertida. Així doncs, la població tindrà l’oportunitat de conèixer els avenços científics que s’hi desenvolupen al territori de la mà dels propis investigadors.

Aquest esdeveniment se celebra l’últim divendres de setembre de cada any, i els dies previs i posteriors. A més de tota la programació presencial, que inclou des de xerrades, tallers, fires i rutes guiades fins a activitats en instituts i escoles en el marc del “Matí de la recerca”, també s’oferirà una programació online al canal de Youtube de la Nit de la Recerca, on el públic podrà trobar un gran nombre de microxerrades sobre temàtiques d’allò més diverses.

Barcelona

Les diverses activitats presencials del node de Barcelona, coordinat des d’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), tindran lloc entre el 27 de setembre i el 2 d’octubre a més de 10 seus diferents: els centres cívics Casa Golferichs, Joan Oliver “Pere Quart” i Vil·la Urània; Fabra i Coats: Fàbrica de Creació; el centre de vida comunitaria de Trinitat Vella; la biblioteca Gabriel García Márquez de Sant Martí i la Montbau-Albert Pérez Baró; la Casa Convalescència de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; el bar BlackLab de la Barceloneta; el Centre Cultural Sant Josep de l’Hospitalet del Llobregat, que compta amb la col·laboració de Pessics de Ciència; i el Tecnocampus Mataró Maresme.

A més, des de Cosmocaixa s’organitzarà una fira de ciència amb tallers sobre com crear nanopartícules i comprovar si les màquines, com els humans, també poden veure il·lusions visuals, entre d’altres.

Catalunya Central

Enguany, les activitats del node de la Catalunya Central s’estendran per diferents punts del territori al llarg de l’última setmana de setembre.

  • A Manlleu, tindrà lloc el taller “Busquem petits geòlegs!” i una visita guiada “Les obreres del Ter: Una majoria invisible”, al Museu del Ter. També comptarem amb l’activitat nocturna “Nit del ratpenats”.
  • A Manresa, dins el programa “Amb la recerca, fem ciutat”, es donaran a conèixer els resultats de les investigacions que es duen a terme a les universitats, els centres sanitaris i el centre tecnològic de la ciutat.
  • Pel que fa a Vic, es convidarà als assistents a fer un “Got de ciència!” amb un format desenfadat i amè per apropar la ciència i el coneixement a la ciutadania per mitjà de breus xerrades interactives.
  • A Berga, diversos investigadors i investigadores celebraran conjuntament la Nit Europea de la Recerca al Claustre de Sant Francesc
  • A Montesquiu se celebrarà el “Dia Mundial dels Ocells”, en el que gaudirem de tallers i activitats centrats en aquests animals: una sortida ornitològica guiada, un espectacle infantil, una xerrada d’ornitologia i un concurs d’identificació d’ocells.

Girona

Al node de Girona, la Nit Europea de la Recerca tindrà lloc el dia 30 de setembre per la tarda, amb una festa a la Casa de Cultura de Girona: investigadors de la Universitat de Girona oferiran tallers per explicar la seva recerca de forma que hi puguin participar públics de totes les edats, especialment infantil. Els dies prèvis a la nit del dia 30, trobarem un cicle de tres dies de xerrades adreçades als instituts a la mateixa Casa de Cultura. En col·laboració amb Fundació La Caixa, en el CaixaForum de Girona gaudirem d’una sessió de microxerrades amb investigadors/es.

La Nit de la Recerca continuarà el dissabte dia 1 d’octubre per la tarda, on les famílies podran gaudir de tallers portats a terme pels investigadors de la Universitat de Girona a les instal·lacions del CaixaForum de Girona.

Lleida

Al node de Lleida, el grup de recerca GREiA , de la Universitat de Lleida, coordinarà totes les activitats gratuïtes que tindran lloc el dia 30 de setembre. A Lleida, comptarem amb una gran varietat de xerrades de diferents temàtiques, tallers per posar en pràctica diferents aspectes de la recerca actual i visites a diferents laboratoris de recerca i museus de la ciutat.

Com a resultat de l’èxit en les passades edicions a la ciutat de Lleida, els dies previs, del 23 al 28 de setembre, també es realitzaran tallers i xerrades com avantsala. Finalment, els més petits podran participar en dos concursos: un de dibuix i un de reciclatge.

Tarragona

Al node de Tarragona, l’activitat central de la Nit de la Recerca serà la fira de tallers científics a la plaça Corsini, el 30 de setembre. Una activitat lúdica en un ambient festiu al oberta al centre de la ciutat. Com a primera activitat prèvia s’ha inaugurat al Mercat Central de Tarragona l’exposició “Castells i ciència”, que relaciona diferents disciplines científiques amb el fet casteller.

El dissabte 24 de setembre es durà a terme taller “Fem ciència… Experimenta” en què els participants podran fer experiments en directe a la plaça Corsini de Tarragona. I el dissabte 1 d’octubre estan previstes dues activitats més: una sessió de les microxerrades divulgatives “Recerca pel canvi” a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.

Centres educatius Magnet

En aquesta edició de la Nit de la Recerca, es farà un èmfasi especial per apropar la recerca als centres educatius de primària i de secundària.

 

Més informació: Consulta tot el programa i les activitats a lanitdelarecerca.cat.

Imprimeix Imprimeix
Comparteix l'article