Articles

Aquests són els millors projectes de divulgació científica en català de 2022

  • L’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha otorgat els Premis de Divulgació Científica ACCC als projectes Aperitius de Ciència, de la Universitat Rovira i Virgili, Genigma, del Centre de Regulació Genòmica, i Descobreix els volcans:Acompanya els Volkis en la seva aventura volcánica, de Stefania Schamuells

Barcelona, 5 de desembre de 2022 – L’ACCC va lliurar els Premis de Divulgació Científica el passat novembre en un acte que va reunir una cinquantena de persones al centre cívic Vil·la Urània, del barri de Gràcia. En aquesta segona edició, els guardons han comptat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L’ACCC constitueix, avui dia, la major associació de professionals de la comunicació, la divulgació i el periodisme científic de tota Catalunya, amb més de 360 membres, i la més antiga, amb un recorregut de més 30 anys.

La finalitat d’aquests premis és promoure la cultura científica en català tot reconeixent els millors projectes destinats a l’execució, preparació, promoció, gestió o suport tècnic de la divulgació científica; així com a la difusió dels resultats i la comunicació social de la ciència, la tecnologia i la innovació, en qualsevol format comunicatiu. En aquesta segona edició s’ha valorat especialment la creativitat en termes de formats i dinàmiques innovadores a l’hora de comunicar i divulgar la ciència.

D’entre les 25 propostes rebudes, el jurat, format per membres de la Junta de l’ACCC i altres professionals externs de la comunicació de la ciència, va premiar els següents projectes:

1r premi: Aperitius de ciència, presentat per Montse Cartañà Guasch i Cristina Mallo Álvarez, de la Universitat Rovira i Virgili.

Aperitius de ciència és un projecte per fer divulgació científica a través de sotagots. L’objectiu és fomentar la socialització del coneixement científic portant la ciència al carrer, concretament a les terrasses dels bars, llocs de socialització per excel·lència i on en un ambient distès i relaxat es poden abordar tot tipus de converses, també sobre ciència si està explicada de forma divulgativa. A través dels sotagots, que tenen un disseny molt cridaner, es dóna peu a converses sobre ciència i es formenta la curiositat sobre els temes plantejats. En total s’han dissenyat 19 sotagots diferents, cadascun dels quals conté una pregunta o una afirmació curta que capta l’atenció del públic, acompanyada d’una molt breu explicació general. Al revers del sotagot hi ha un codi QR per accedir a una explicació més detallada sobre el concepte científic plantejat al sotagot. Totes les explicacions estan avalades per una investigadora o investigador de la Universitat. En total s’han imprès 95.000 sotagots i a través d’una empresa distribuidora d’hostaleria s’han fet arribar a més de 400 establiments amb terrassa de la demarcació de Tarragona.

Aperitius de Ciència ha estat guardonat per la seva originalitat en fer arribar de manera senzilla i pràctica la ciència a un lloc tan concorregut socialment com són els bars i arribar a un tipus de públic que no necessàriament està interessat en ciència i/o no està habituat a tractar temes científics; així com per ser un projecte que involucra els investigadors del centre de recerca, per tractar temes de ciència quotidiana amb rigor, per ser proper a la gent i fer que “s’hi trobi” la ciència.

1r accèssit: Genigma,presentat per Elisabetta Broglio, del Centre de Regulació Genòmica.

Genigma és el primer projecte de ciència ciutadana català per accelerar la recerca en càncer amb un videojoc. Amb l’ajut dels mitjans de comunicació i les xarxes socials per a la captació d’usuaris, es treballa intensament la comunicació digital a webs i xarxes per a sostenir i nodrir la comunitat jugadora i retornar els fruits del projecte a la ciutadania. Amb el #GENIGMACHALLENGE s’ha aconseguir que més de 39.000 persones analitzin col·lectivament tot el genoma de les cèl·lules de càncer de mama en només 20 setmanes. Amb el telèfon, una comunitat de 154 països va identificar 181 regions genòmiques de gran interès científic. Gràcies a aquesta tasca, els equips científics del món podran crear millors eines per a estudiar el càncer al laboratori. Això pot accelerar el desenvolupament de noves teràpies personalitzades i facilitar millores diagnòstiques.

El jurat va concedir un accèssit a aquest projecte per la seva innovació a l’hora de triar un format divulgatiu com és l’elaboració d’un videojoc, una eina molt potent i innovadora; per implicar a la ciutadania en la recerca al mateix temps que la divulga i pel seu fort impacte, qualitat i format. 

2n accèssit: Descobreix els volcans: Acompanya els Volkis en la seva aventura volcánica,presentat per Stefania Schamuells, de Salir con una Geóloga, Geo3BCN-CSIC i la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona.

Descobreix els volcans és un llibre il·lustrat en format digital per a la divulgació de la geologia entre els petits (i no tan petits) de la casa. D’una manera clara i amena, mitjançant il·lustracions i explicacions senzilles, s’exposen els conceptes principals al voltant dels volcans. Com és l’interior de la Terra? On i per què tenim volcans? Com és un volcà per dins? Per què entren en erupció els volcans? Aquestes són només algunes de les qüestions que es resolen en aquest llibre. Els Volkis, uns personatges fantàstics que representen diferents productes volcànics, ens acompanyen en aquest recorregut pel món dels volcans. A través seu s’expliquen els tipus d’activitat volcànica, les formes dels volcans i els productes principals de les erupcions. A més, els Volkis ens mostren l’interès cultural i econòmic que representen els volcans a la nostra societat, expliquen els perills associats a les erupcions volcàniques, ens introdueixen a la vigilància volcànica i repassen aquelles erupcions més rellevants de la història. Aquests personatges tan curiosos també es desplacen pel nostre sistema solar per tal de relatar-nos els principals volcans d’altres planetes i llunes. Aquest llibre, en què es combina il·lustració i ciència, està pensat també com a suport per a professorat i escoles. Les il·lustracions i els textos s’han desenvolupat seguint un estricte rigor científic per tal d’obtenir un producte final d’alta qualitat i d’actualitat científica.

Aquest projecte ha rebut un accèssit per la qualitat dels seus continguts i dissenys per a un públic tan exigent com és l’infantil i juvenil, de vegades oblidat, que aquí esdevé protagonista; així com per oferir continguts útils per aquest rang d’edat i apropar la geologia d’una manera divertida, propera i inclusiva.

Contacte:

Web: accc.cat

#PremisACCC22

Crònica completa de l’acte: L’ACCC anuncia els projectes guanyadors del II Premi de Divulgació Científica a la trobada anual de l’associació

Contacte: Miriam Rivera, secretària técnica i responsable de comunicació de l’ACCC, comunicacio@accc.cat

L’ACCC és una associació sense ànim de lucre constituïda al 1990 i formada per professionals i interessats de la comunicació, la divulgació i el periodisme científic amb l’objectiu de promoure, difondre, ampliar i millorar la comunicació científica en les terres de parla catalana. L’ACCC i els seus projectes, que inclouen aquesta iniciativa, compten actualment amb el suport de les següents entitats col·laboradores: Ciment Català, AGBAR, Fundació BBVA, Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació (FCRi), Fundació “La Caixa”, l’Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras i la Universitat Internacional de València (VIU).

Comparteix l'article