Taller de Cianotípia

La cianotípia és una tècnica fotogràfica en la qual s’aconsegueixen còpies negatives de la imatge original, en color blau Pursia, per l’acció fotoquímica de la llum ultravioleta. En aquest taller Llegeix-ne més…

Eines de llum

Conferència a càrrec de Francesco Ricci investigador pre-doctoral de l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques) El darrer premi Nobel de física s’ha concedit a Arthur Ashkin que va inventar les pinces Llegeix-ne més…

La plastilina fa llum

Taller infantil “La plastilina fa llum: juguem amb l’electricitat”, a càrrec de la Fundació Pere Tarrés dins del programa Bibliolab, organitzat per Pessics de Ciència. Modelarem amb plastilina conductiva i Llegeix-ne més…

Llums i ombres

Taller “Llums i ombres”, a càrrec de Sara Fuente, organitzat dins dels programes BiblioLab, de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, i Pessics de Ciència. Juguem Llegeix-ne més…

Llum sincrotró per veure l’invisible

Les bases de la física i la química són presents dia a dia al funcionament del Sincrotró Alba (electromagnetisme, estructura de l’àtom, òptica, etc.), fomentant i fent més atractives entre els alumnes les vocacions científiques.
Aquest curs impartit pel Sincrotró Alba, dins la 13a edició del programa Professors i ciència de la Fundació Catalunya La Pedrera, pretén descobrir als professors de secundària/batxillerat quina és la ciència que hi ha darrera d’un sincrotró i quines aplicacions té en diferents àmbits com la biologia, ciència de materials, medi ambient, medicina, patrimoni artístic, etc.).

ALBA: una llum per veure l’invisible

Inici del curs “ALBA: una llum per veure l’invisible”, dirigit a professors de Física i Química de Secundària i Batxillerat de ciències, impartit pel  Sincrotró ALBA – Consorci per a Llegeix-ne més…

Física quàntica i l’atzar a l’aula

La física quàntica i l’atzar ens semblen conceptes abstractes i llunyans de la nostra experiència, però són a la base de moltes tecnologies que utilitzem a la vida diària, com els làsers.
En aquest curs, proporcionarem eines per entendre aquests fenòmens i portar-los a l’aula a través de pràctiques senzilles i engrescadores. Fins i tot, podreu participar amb els vostres alumnes a un experiment de física quàntica a nivell mundial, el BIG Bell Test http://thebigbelltest.org

Congrés de Fotònica per a Joves

Celebració del Congrés de Fotònica per a Joves, amb presentacions de treballs de recerca d’estudiants d’ESO, Batxillerat o Cicles formatius, organitzat per l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) amb el suport de Llegeix-ne més…

La llum al nostre servei

Conferència “La llum al nostre servei”, dins del programa divulgatiu Pessics de Ciència. El Premi Nobel de Física 2014 recau en tres investigadors japonesos per inventar una nova font de llum Llegeix-ne més…

Història, naturalesa i instruments de la llum

Conferència “La llum. Història, naturalesa i instruments”, a càrrec de Joan Garín, catedràtic de Física i Química d’Ensenyament Secundari, organitzat per la Societat Catalana de Física. Més informació Institut d’Estudis Llegeix-ne més…

La llum i el món nano

Conferència “Fotònica. Quan la llum ens obre les portes del món nano”, a càrrec de Romain Quidant de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), organitzada per la Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Llegeix-ne més…

De quin color és la llum?

Taller pràctic amb experiments fàcils i divertits per descobrir com funcionen els colors i la llum, organitzat per LabClub Science of the People. Crearem i barrejarem raigs de colors, jugarem Llegeix-ne més…

Investigadores de la llum

Exposició “Investigadoras en la luz y en las tecnologias de la luz”, dins del programa divulgatiu Pessics de Ciència de l’Hospitalet de Llobregat. El Grupo de Mujeres en Física  de Llegeix-ne més…

L’any de la llum a Instagram

Exposició de fotografies penjades a Instagram amb l’etiqueta #anyllumlh, en el marc e la 20a Setmana de la Ciència, organitzat per Pessics de Ciència. La fotografia és llum i Instagram és Llegeix-ne més…

On ets Andròmeda?

Lectura del conte “On ets Andròmeda?” sobre la contaminació lumínica, de María José Sancho i Anna Almécija, organitzada pel Museu de Ciències Naturals de Granollers. Explicarem el conte, parlarem sobre Llegeix-ne més…

Llum i color

Taller “Llum i color” organitzat pel CaixaForum de Girona. Vols descobrir les característiques i les propietats de la llum i els colors? T’agradaria experimentar què passa amb la llum blanca Llegeix-ne més…

Cloenda de La Llum a les Ones

Concert final de la Llum a les Ones amb la celebració del concurs juvenil de poesia i ficció científiques, organitzat per l’Institut de Ciències Fotòniques, l’ICFO. Des de l’ICFO volíem Llegeix-ne més…

La Nit Europea de la Recerca

Celebració de la Nit Europea de la Recerca a quatre ciutats catalanes: Barcelona, Girona, Lleida i Cerdanyola del Vallès. La Nit de la Recerca és un projecte finançat per el Llegeix-ne més…

Cicle de la llum

Cicle de conferències “Cicle de la llum”, organitzat per l’Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix, amb motiu de l’Any Internacional de la Llum el 2015. La celebració de l’Any Internacional de la Llegeix-ne més…