Fitxa d'activitat

Osona, 50 milions d’anys enrere

Data
29/09/2018
Hora
17:30
Localització
Museu de l’Art i la Pell
Arquebisbe Alemany, 5
08500 Vic
Descripció

Fa cinquanta milions d’anys la comarca d’Osona era coberta per el mar. Qui ho diria? Cooincidint amb les activitats de la Nit de la Recerca de Catalunya, s’inaugurarà al Museu de l’Art de la Pell de Vic l’exposició paleontològica “Osona, 50 milions d’anys enrere”, que donarà a conèixer un patrimoni cultural de gran valor per a la comarca.

Els fòssils exposats són de la col·lecció de l’enginyer i geòleg vigatà Francesc Farrés que els ha recollit a la comarca d’Osona i estudiat al llarg de seixanta anys. S’hi exposaran també alguns exemplars del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i de l’Institut Català de Paleontologia, tots provinents de la comarca.

La supervisió científica de l’exposició és a càrrec del Dr. Jordi Martinell, catedràtic de paleontologia de la Universitat de Barcelona i hi actuen com a comissaris els professors i investigadors de la UVic-UCC, Dra. Judit Molera, el Dr. Marc Ordeix, i el geòleg Jordi Vilà de la UB.

La col·lecció d’invertebrats de Francesc Farrés consta de 300 exemplars identificats, més una gran quantitat d’espècimens en vies d’estudi. Per la seva qualitat i quantitat, cal esmentar el conjunt de diverses desenes de crustacis marins complets i pinces soltes, així com els 26 insectes procedents del conjunt de jaciments de la zona de conservació excepcional. Entre els invertebrats marins, caben assenyalar exemplars de espongiaris, anèl·lids, grans mol·luscs i equinoderms amb el seu embolcall de pues. També hi són presents els foraminífers i coral·laris.

Entre els vertebrats, la peça més rellevant és un exemplar gairebé complet de la tortuga marina Osonachelus decorata (exemplar restaurat i muntat), juntament amb espècimens: EocenochelusEocheloneTrionicidae i Bothremydidae (nous tàxons per a la ciència). Sense cap dubte, la col·lecció conté el registre més complet i amb major diversitat de tortugues marines de l’Eocè del sud d’Europa. Pel que fa als mamífers, la col·lecció disposa de diverses vèrtebres, costelles senceres i altres restes òssies de sirenis. Els peixos es troben representats a la col·lecció per espectaculars rostres de peixos espasa i serra, nombrosos exemplars de dents atribuïbles a 5 gèneres de taurons, així com 35 exemplars de peixos clupeids (sardines), perciformes i sinodòntids recol·lectats en un conjunt de jaciments de conservació excepcional.

En representació de fòssils vegetals ressalten diversos exemplars del gènere Sabalites, corresponent a fulles de tipus palmera.

També s’exposaran lloses de platja fòssil (ripples) amb empremtes d’ocells, rastres de crancs, rastres d’antecessors del porc, creodòntids, ungulats, gotes de pluja i de gas escapament etc. A més com a nota excepcional es presenta una gran llosa amb escenes evidents de depredació de cadena tròfica consistent en empremtes de petites gaseles i un rastre impressionant de carnívor, segurament el seu depredador. En la col·lecció tenen una gran importància els icnofòssils, traces i pistes d’activitat d’animals fossilitzades: Francesc Farrés va ser un dels pioners en l’estudi de les traces fòssils de l’Estat.

Podeu descarregar-vos el tríptic en pdf.

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article