Fitxa d'activitat

El cel d’hivern i el cometa Lovejoy

Data
17/01/2015
Hora
19:30
Localització
Sant Pau de Pinós
Ermita de Sant Pau de Pinós
Berguedà
Descripció

Sortida d’observació del cel profund per a tots els públics organitzada pels Amics de l’Astronomia.

En el mes de gener els AstroAmics realitzarem una sessió d’observació de cel profund en la que repassarem els més brillants i destacables cúmuls estel·lars, nebuloses i galàxies. Comptarem per a això amb instruments de gran diàmetre. També buscarem el cometa C/2014 Q2 Lovejoy (molt destacable aquest mes), observarem Júpiter, i podem fer un intent d’observar Mercuri. I ensenyarem a reconèixer les constel·lacions de l’hivern amb ajuda d’un làser verd.

Començarem (cap a les 18:30h, i mentre encara acabem de muntar els equips) cercant Mercuri, després de posar-se el Sol, 3º a la dreta de Venus molt a prop de l’horitzó (azimut 240º).

Després buscarem el cometa C/2014 Q2 Lovejoy, un dels cometes més brillants que s’han pogut veure alts en un cel fosc en anys. Brillarà entre la 4a i la 5a magnitud a la dreta de Taure, tocant a Àries, perfectament visible amb uns simples binoculars.

Amb ajuda d’un làser verd, aprendrem a reconèixer les constel·lacions de l’hivern. I seguidament ens centrarem en les constel·lacions d’Andròmeda, Cassiopea, Perseu, Taure, Auriga, Gèminis, Orió, Ca Major, Unicorn,… i observarem cúmuls, galàxies i nebuloses, incloent la magnífica Nebulosa d’Orió, les Grans Galàxies d’Andròmeda i del Triangle, el Doble Cúmul de Perseu, les Plèiades, la Nebulosa del Cranc, els cúmuls d’Auriga, i moltes més.

Finalment acabarem amb l’observació de Júpiter i els seus satèl·lits, que està molt brillant aquest mes entre les constel·lacions de Càncer i Leo.

Activitat gratuïta i oberta a tothom. L’activitat es cancel·larà si ho aconsella la previsió meteorològica. Imprescindible portar roba d’abric hivernal (com si volguéssiu anar a la neu), incloent calçat càlid, guants i un barret de llana (és molt important; les mínimes en aquesta època ronden els -1ºC sota zero).

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article