Fitxa d'activitat

La veu de les dones investigadores

Data
10/02/2015
Hora
19:00
Localització
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona
Carrer de Montalegre, 5
08001 Barcelona
Descripció

Debat “En primera persona: la veu de les dones investigadores” dins del cicle de “Dones i Ciència” que organitzen ICREA i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.

El debat compta amb la presència de Louise McNally, catedràtica de Lingüística de la Universitat Pompeu Fabra, premi ICREA Acadèmia 2009 i 2014. Pepa Toribio, professora d’investigació ICREA al Departament de Filosofia de la Universitat de Barcelona i presidenta de la Societat Espanyola de Filosofia Analítica. Verònica Benet, professora d’investigació ICREA del Departament de Ciències polítiques i socials de la Universitat Pompeu Fabra i directora del grup de recerca en Ciències Socials Experimentals i del Comportament (BESS). Mara Dierssen, neurobiòloga, directora d’investigació al Centre de Regulació Genòmica de Barcelona i presidenta de la Societat Espanyola de Neurociències. El debat serà presentat per Josep Maria Antó Boqué, catedràtic de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra i director del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental.

A Europa, només un 20% de les càtedres universitàries més ben finançades estan dirigides per dones, i les estadístiques són similars en totes les institucions relacionades amb la recerca acadèmica d’alt nivell. Plantejar, doncs, un debat sobre dones i ciència és ineludible. Si bé hi ha un acord general sobre la necessitat que hi hagi més dones fent ciència i recerca, les dificultats apareixen a l’hora de trobar solucions. La reconciliació de vida laboral i vida familiar, la presència desigual de les dones segons la disciplina acadèmica o els biaixos implícits que tendeixen a valorar menys positivament el treball fet per dones, són algunes de les qüestions clau a l’hora d’explicar aquesta situació. A la vegada, tenir més presència de dones científiques és una millora que hauria de revertir en la qualitat de la recerca que es fa avui i en el conjunt de la societat: incorporar la manera de fer, treballar i analitzar de les dones és una aportació que pot contribuir a ampliar i enriquir el nostre coneixement sobre el món. I és, també, un pas necessari en la consecució d’una societat més igualitària.

Aquest cicle de debats pretén posar de relleu totes aquestes qüestions, exposar-ne les implicacions i veure si hi ha solucions a curt i a llarg termini. «Dones i ciència» és el cinquè dels Debats ICREA-CCCB, una col·laboració estable per donar a conèixer al gran públic els avenços i els reptes de la recerca d’alt nivell que es fa avui a Catalunya.

Les places són limitades i l’entrada és gratuïta.

Més informació

 

Imprimeix Imprimeix
Carregant mapa...
Comparteix l'article