Fitxa d'activitat

Els caps tallats d’Ullastret

Data
15/05/2015 - 31/05/2015
Hora
Tot el dia
Localització
Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona
Passeig de Santa Madrona, 39-41,
08038 Barcelona
Descripció

Exposició “Els caps tallats d’Ullastret. Violència i ritual al món iber” organitzada pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

L’any 2012, en el transcurs d’una excavació al Puig de Sant Andreu (Ullastret), es va produir una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Catalunya en els darrers anys. En un tram de carrer van aparèixer 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps enclavats en un estat de conservació excepcional.

La troballa de restes cranials humanes en els poblats ibers costaners del nord-est peninsular testimonia la pràctica ritual dels caps tallats, costum d’origen celta descrit en textos d’autors clàssics com Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília, que consisteix en exhibir el cap de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Davant la importància científica de la troballa, es va constituir un equip de recerca format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en d’altres disciplines, que van establir un protocol d’actuació per abordar l’estudi integral d’aquestes restes cranials. Després de gairebé dos anys d’estudis, es presenta aquest procés de recerca i els primers resultats a través d’aquesta exposició temporal.

Més informació

Imatge: David Mateos García, wikimedia commons 
Carregant mapa...
Comparteix l'article