Fitxa d'activitat

La ciència (també) és cultura? Converses a l’Ateneu

Data
25/03/2021
Hora
19:00
Descripció

Les humanitats i les ciències responen realment a cultures diferents? O, cal incidir en el fet que aquesta divisió és falsa en tant que són dos aspectes d’una mateixa realitat que anomenem cultura?

Debat inclós en el cicle “Converses a l’Ateneu de Vic: humanisme, ciència i societat”, organitzat per l’Ateneu de Vic.

La relació de la humanística i la ciència amb la cultura ha originat debats encesos al llarg dels temps. L’esclat tecnològic del segle XIX va portar diferents intel·lectuals anglesos com Thomas Henry Huxley i Matthew Arnold a considerar el paper de les ciències com a part integral de la cultura, una cultura tradicionalment centrada en la filosofia clàssica i la literatura. A mitjan segle XX el científic C.P. Snow encunyava l’expressió “les dues cultures” en la seva famosa conferència de Rede, i amb ella obria una font de debat i de controvèrsies que han arribat fins als nostres dies. Lionel Trilling, Wolf Lepenies, Karl Popper i a Catalunya Gabriel Ferreter, David Jou o Salvador Macip són algunes de les personalitats que, ja sigui en assajos o entrevistes, han revitalitzat el debat.

A càrrec de:

Marc Sureda i Jubany

Conservador al Museu Episcopal de Vic des de 2008. És llicenciat en Història (1998) i doctor per la Universitat de Girona (2008). Actualment és director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i professor d’art medieval a la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià, Barcelona); també ha ensenyat als estudis d’Història, Història de l’Art i Turisme de la UdG. És director de continguts del projecte Catalonia Sacra, dedicat a posar en valor el patrimoni de l’Església a Catalunya. Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades i ha comissariat exposicions nacionals i internacionals.

Joaquim Pla Brunet

Llicenciat i doctorat en Física a la UAB. Professor al Col·legi Sant Miquel dels Sants (1979-1989) i a la UVic (1989-2015). Ha treballat en la teoria electromagnètica de Maxwell i les aportacions de William Thomson (Lord Kelvin) a l’electromagnetisme. Va dirigir el projecte del Museu del Coure, Fundació La Farga, inaugurat el 2008.

Moderadora:

Núria Jar

Periodista especialitzada en ciència i salut. Habitualment col·labora amb El Matí de Catalunya Ràdio, Agència Sinc, Muy Interesante i Revista 5W. A més, coordina el taller de ràdio del màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra. El seu últim projecte personal de llarg recorregut és l’audiosèrie podcast “Las científicas del coronavirus”, finançada amb una beca de la National Geographic.

 

Es podran seguir a través del canal de Youtube de l’Ateneu de Vic.

 

Imprimeix Imprimeix
Comparteix l'article