Fitxa d'activitat

Com treballa un il·lustrador científic especialitzat en fauna marina?

Data
19/12/2019
Hora
16:00
Descripció

Illustraciencia organitza el col·loqui online “Com treballa un il·lustrador científic especialitzat en fauna marina?” de la mà de l’il·lustrador científic Felipe Portilla per a conèixer el seu ofici de primera mà i respondre a les preguntes dels assistents. L’acte es dirigeix a il·lustradors científics, investigadors, comunicadors, divulgadors, periodistes i interessats en aquest àmbit.

La il·lustració científica és una disciplina imprescindible per a donar a conèixer les troballes científiques, no sols entre els propis investigadors, sinó també al públic general. Gràcies a ella som capaços de visualitzar clarament l’aspecte que tindria una espècie extinta que les càmeres de fotos no poden captar, i fins i tot lliurar-nos dels excessos de llum, ombres o elements que dificulten la comprensió de l’element a mostrar. No obstant això, la il·lustració científica és una disciplina poc coneguda. Ni tan sols existia, fins fa molt pocs anys, formació reglada en tota Espanya.

Davant la necessitat dels il·lustradors per conèixer més sobre aquest àmbit com a sortida professional i la dels científics per saber a qui o a on acudir per a encarregar il·lustracions a especialistes i no sols a il·lustradors generalistes, Illustraciencia ens convida a un col·loqui online en el qual l’il·lustrador científic Felipe Portilla donarà respostes a aquesta mena de preguntes. “Per a assegurar-nos de què tractarem els temes que de debò preocupen el nostre públic objectiu, des de Illustraciencia hem recollit les preguntes que ens han enviat prèviament els membres de la comunitat de Illustraciencia. D’aquesta forma, Felipe respondrà directament als seus dubtes. La majoria es relacionen amb les tècniques d’il·lustració científica marina, que és l’especialitat de Felipe, i amb les oportunitats que ofereix la il·lustració científica com a carrera professional”, explica la responsaable de comunicació de Illustraciencia Miriam Rivera.

Felipe Portilla és biòleg marí i il·lustrador científic. En 2014 va guanyar el premi del públic de la segona edició del certamen internacional d’il·lustració científica i naturalista, Illustraciencia, amb la seva obra Mollusca: Gastropoda. Ha realitzat il·lustracions per a institucions, centres de recerca i organitzacions internacionals. Les seves obres són utilitzades en publicacions científiques (Ichthyological Research Journal), editorials (Ed. Photosintesis) i projectes de divulgació científica (Explora CONICYT). Imparteix cursos d’Il·lustració Científica a Xile i col·labora en els col·lectius “Artistes per la ciència” i “Projecte Robsonella”. Actualment, és també docent del curs online Il·lustra Peixos, de Illustraciencia

Aquesta activitat s’emmarca en el projecte Illustraciencia, sota la coordinació del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN-CSIC) i l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i amb la col·laboració la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i La Caixa.

 

Més informació

Imprimeix Imprimeix
Comparteix l'article