Fitxa d'activitat

Cervell i cosmos: mons paral·lels?

Data
14/04/2015
Hora
19:00
Localització
CosmoCaixa
Isaac Newton, 26
08022 Barcelona
Descripció

Conferència “Cervell i cosmos: mons paral·lels?”, a càrrec de Javier Defelipe, Laboratorio Cajal de Circuitos Corticales, Centro de Tecnología Biomédica, Universidad Politécnica de Madrid i Raúl Angulo, Centro de Estudios de Física del Cosmos de Aragón. Organitzada per CosmoCaixa Barcelona.

L’origen de la ment humana, l’origen de la matèria i l’origen de la vida potser són els misteris més apassionants i essencials amb els quals ens podem enfrontar. Com ha estat possible que mirem l’Univers i ens preguntem d’on venim? Com ha estat possible el naixement de la matèria intel·ligent que constitueix el cervell humà a partir de la matèria inerta del pols de les estrelles? Els éssers humans ens veiem fascinats irremeiablement pels misteris. D’aquesta fascinació neix la curiositat, de la curiositat neix la ciència i amb les eines de la ciència afrontem els misteris que ens fascinen.

La ciència desenvolupa estratègies molt diferents per afrontar les preguntes que sorgeixen sobre el cervell humà i l’Univers, i les respostes que se n’obtenen també són diferents. Així i tot, quan ens endinsem una mica en aquestes especialitats, de seguida descobrim que apareixen paral·lelismes interessants: l’estructura a gran escala de l’Univers recorda l’estructura íntima del cervell; els ordinadors capaços d’elaborar simulacions del cervell i l’Univers són els mateixos… Es tracta de similituds merament estètiques, com les de les plaques de l’Alzheimer amb les nebuloses estel·lars, o hi ha una cosa més profunda que connecta aquests camps de coneixement? En aquesta sessió explorarem aquests paral·lelismes sota el guiatge d’un cosmòleg i un neurobiòleg, per mirar de conèixer més coses sobre les possibles relacions entre totes dues disciplines.

Més informació

Imatge: Octavi Planells
Imprimeix Imprimeix
Loading Map....
Comparteix l'article